Kopūstų „Kale Mary“ sultys su šefu Gary Dowse

Šis sulčių receptas – sveikesnė garsiojo kokteilio „Bloody Mary“ versija. Vietoj tradicinės degtinės ir aštraus padažo čia naudojami lapiniai kopūstai, raudonasis čili, pomidorai, citrina ir salieras.

Šios sultys tirštos ir švelnios dėl jose esančių tirpių skaidulų, kurios maitina žarnyno mikrobiomą ir gerina virškinimo sistemos veiklą.

Šių sulčių nereikia gerti daug – jos labai koncentruotos. Jei nemėgstate aštraus skonio, tiesiog praleiskite čili pipirą 🔥

Linksmų spaudimų!

Skonis

Šviežias, šiek tiek aštrus pomidorų skonis su malonia sūria ir žoleline natūra nuo kopūstų lapų.

Ingredientai

  • 3 lapiniai kopūstai (kale)
  • 4 salierų stiebai
  • 3 pomidorai
  • 1 citrina
  • 1 raudonasis čili (nebūtina)
  • 1 šaukštas Tamari sojų padažo

Laikas: 5 min • Kiekis: 800 ml • Porcijos: 4

Paruošimas

Kopūstai (Kale)

  • Nuimkite lapus nuo stiebo (galite spausti ir stiebą).
  • Stambiai supjaustykite lapus.

Salierai

  • Supjaustykite stiebus į nedidelius, nykščio dydžio gabalėlius – taip sutrumpinsite ilgas skaidulas ir jos nesivynios aplink spaudiklį.
  • Galite spausti ir lapus, tačiau jie suteikia kartumo.
  • REVO830: nereikia smulkinti.
  • AUTO10S: patrumpinkite ilgesnius stiebus, kad tilptų į piltuvą.

Pomidorai

  • Pašalinkite kotelius ir lapelius.
  • Spauskite visus pomidorus su žievele.

Citrina

  • Pašalinkite lipdukus ir kietus galus.
  • Pjaustykite griežinėliais su žievele – taip išgausite daugiau sulčių ir skonio.

Čili

  • Nupjaukite kotelį.
  • Perpjaukite išilgai ir išimkite sėklas, jei nenorite labai aštraus skonio.

Šalto spaudimo metodas

Pradėkite spausti nuo pomidorų – jie minkščiausi. Dėkite po vieną ir leiskite sulčiaspaudei juos visiškai apdoroti.

Toliau spauskite kopūstus – po saujelę vienu metu.

Tada įdėkite čili (jei naudojate) ir galiausiai salierus taip pat po saujelę.

Baigę – sudėkite citrinos griežinėlius iš karto.

Į gatavas sultis įpilkite Tamari padažo ir išmaišykite šaukštu prieš patiekdami.

Patarimas: vietoj Tamari galite naudoti „Worcestershire“ arba sojų padažą.

AUTO10S sluoksniavimas: kopūstai → pomidorai → salierai → citrina → čili

Nauda sveikatai

KOPŪSTAI (KALE)

Lapiniai kopūstai – vienas maistingiausių augalų pasaulyje. Dėl antioksidantų ir sieros junginių jie padeda mažinti uždegimus ir atkurti organizmą.

Maistinė vertė: kopūstuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, chlorofilo, aminorūgščių, vitaminų A, C, E, K, B grupės ir mineralų – geležies, magnio, vario, kalio.

Širdis ir kraujotaka: antioksidantai mažina oksidacinį stresą ir uždegimus, mažindami širdies ligų riziką. Kalio gausa padeda reguliuoti kraujospūdį.

Raumenys: vitaminas K padeda reguliuoti kalcio apykaitą ir raumenų susitraukimą. Geležis svarbi hemoglobino gamybai, kuris perneša deguonį į raumenis.

Smegenys: augalinės kilmės omega-3 (ALA) rūgštys palaiko smegenų sveikatą ir koncentraciją.

SALIERAI

Salieras – universali daržovė, turtinga maistingųjų medžiagų ir antioksidantų. Jo sultys šarmina organizmą ir padeda pašalinti pieno rūgštį po treniruotės.

Maistinė vertė: mažai kalorijų, bet daug vitamino K, C, folio rūgšties, kalio ir antioksidantų (flavonoidų, beta-karoteno).

Širdis: ftalidų junginiai mažina kraujospūdį, o kalis palaiko širdies ritmą.

Virškinimas: skaidulos gerina žarnyno veiklą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir virškinimo sutrikimų.

Imunitetas: antioksidantai stiprina imuninę sistemą ir mažina uždegimą.

Detoksikacija: natūralus diuretikas – padeda šalinti toksinus, stimuliuoja kepenų fermentus.

POMIDORAI

Pomidorai – universalūs, turtingi vitaminų, mineralų ir antioksidantų vaisiai, naudingi visai organizmo sistemai.

Maistinė vertė: vitaminai A, C, K, mineralai – kalis, manganas, antioksidantai – likopenas ir beta-karotenas.

Širdis: likopenas mažina blogojo cholesterolio kiekį ir apsaugo nuo krešulių susidarymo.

Virškinimas: likopenas saugo kepenis, padeda šalinti toksinus ir palaiko sveiką virškinimo sistemą.

Imunitetas: skatina T ląstelių gamybą, stiprina organizmo apsaugą nuo bakterijų ir virusų.

Raumenys: kalis padeda raumenų susitraukimui, o vitaminas K palaiko kaulų ir raumenų struktūrą.

CITRINA

Citrinos būtinos kiekvienoje sulčių virtuvėje – pagerina daržovių sulčių skonį ir prailgina jų šviežumą. Jose gausu bioflavonoidų, stiprinančių imunitetą.

Maistinė vertė: mažai kalorijų, daug vitamino C ir citrinos rūgšties, kalio bei kitų naudingų junginių.

Virškinimas: citrinos rūgštis skatina skrandžio rūgšties gamybą, gerina virškinimą.

Imunitetas: vitaminas C padeda kovoti su peršalimu ir gripu, trumpina jų trukmę.

Detoksikacija: skatina kepenų veiklą, padeda šalinti toksinus iš organizmo.

Oda: antioksidantai mažina senėjimo požymius ir gerina odos būklę.

ČILI

Raudonieji čili pipirai – ne tik aštrus priedas, bet ir naudinga sveikatai daržovė. Juose gausu vitaminų A, C, E bei kapsaicino, kuris suteikia aštrumą ir stimuliuoja medžiagų apykaitą.

Širdis: kapsaicinas mažina cholesterolį, gerina kraujotaką ir gali padėti reguliuoti kraujospūdį.

Virškinimas: skatina skrandžio rūgšties gamybą, gerina virškinimą, naikina kenksmingas bakterijas.

Imunitetas: didelis vitamino C kiekis stiprina organizmo apsaugą ir mažina uždegimus.

Medžiagų apykaita: kapsaicinas spartina metabolizmą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Apie Gary Dowse

Gary Dowse – „Kuvings Australia“ sulčių meistras („Master Juice Chef“) ir augalinės mitybos specialistas. Jo misija – dalintis sveikatingumo žiniomis, padedančiomis žmonėms atkurti energiją ir gyvybingumą per sultis bei natūralią mitybą.

Gary turi natūralios sulčių terapijos ir visaverčio augalinio maisto sertifikatus. Per savo knygas ir internetinius kursus jis moko, kaip sultys gali tapti sveikatos bei ilgaamžiškumo šaltiniu.

Sekite Gary Facebook paskyroje: Gary Dowse FB


Atsakomybės apribojimas: ši informacija pateikiama tik švietimo tikslais. Jei naudojate pateiktas rekomendacijas be gydytojo priežiūros, tai darote savo rizika. Autorius Gary Dowse neteikia medicininių patarimų ir nerekomenduoja gydymo be gydytojo konsultacijos.


You may also like

Žiūrėti visus
Example blog post
Example blog post
Example blog post