Kas yra
šalto spaudimo sultys?
šalto spaudimo sultys?
Šalto spaudimo sultys gaminamos naudojant specialų sulčių išgavimo procesą. Tradiciškai šalto spaudimo sultys apibrėžiamos kaip nesušildytos, nepasterizuotos sultys, išspaustos hidrauliniu presu.
Tokio tipo įrenginiai susmulkina ingredientus į tyrę, kuri dedama į filtravimo maišelį. Tuomet maišeliui taikomas kelių tonų slėgis, kuris išspaudžia skystį iš masės. Šis metodas primena senovinius laikus, kai vynas būdavo gaminamas traiškant ir spaudžiant vaisius rankomis ar kojomis.
Rankiniai presai, kaip pavaizduota dešinėje, anksčiau buvo naudojami ingredientams spausti ir sultims surinkti.
Šalto spaudimo sultys yra pranašesnės už įprastas, nes jų spaudimo metu išsaugomos visos karščiui jautrios maistinės medžiagos – tokios kaip vitaminas C ir natūralūs fermentai. Taip pat išlieka visos vertingos medžiagos, kurios prarandamos, kai sultys išspaudžiamos greitai besisukančiais peiliais (sukeliančiais karštį).
Tiesą sakant, dauguma žmonių pernelyg nesusimąsto apie sultis.
Taigi jau šiek tiek susipažinote su šalto spaudimo principu – tai procesas, kai vaisiai ir daržovės spaudžiami (arba išspaudžiami) siekiant išgauti sultis. Lėtaeigės sulčiaspaudės sraigtas sukasi maždaug 52 kartus per minutę – maždaug tokiu pačiu greičiu, kokiu mes kramtome maistą. Būtent todėl tokio tipo įrenginiai vadinami lėtaeigėmis sulčiaspaudėmis.
Tradicinis sulčių spaudimo būdas – tai vadinamoji centrifuginė sulčiaspaudė, kurios peiliai sukasi apie 12 000 kartų per minutę. Toks metodas yra labai greitas, tačiau, deja, prarandama dalis maistinės vertės – daug vitaminų ir mineralų žūva proceso metu.
Kai į tokį įrenginį įdedate vaisių ar daržovių, greitai besisukantys peiliai veikia tarsi mačetė – suplėšo ingredientus į mažus gabalėlius, kad išlaisvintų sultis. Peiliams sukantis dubenyje, sultys atskiriamos į spaudimo indą, o tirščiai patenka į atliekų (ar komposto) talpą.
Greitai besisukantys peiliai natūraliai sukuria šilumą, todėl visos karščiui jautrios medžiagos (pvz., vitaminas C) yra sunaikinamos dar prieš patenkant į stiklinę. Rezultatas – labai vandeningos, praradusios spalvą sultys.
Be to, šio tipo spaudimo metu į įrenginį patenka oras, kuris pagreitina oksidaciją – natūralų sulčių irimą. Tai nesunku pastebėti: jei tokias sultis paliksite kelioms minutėms, vanduo atsiskirs nuo tirštesnės sulčių dalies. Oksidacija prasideda tą akimirką, kai metaliniai peiliai suplėšo vaisių ar daržovę.
Žinoma, jose vis dar yra naudingų medžiagų, tad neverta jaudintis – tiesiog pasidomėkite abiejų tipų sulčiaspaudėmis ir pasirinkite, kuri geriausiai atitinka Jūsų poreikius.
Žemiau esantis video parodo skirtumą tarp greitai ir lėtai (šalto spaudimo) išspaudžiamų sulčių.
Mes juk nesėdame prie stalo suvalgyti 10 morkų, 1 viso burokėlio, 3 obuolių, 1 citrinos ir gabalėlio imbiero – tiesiog taip nedarome.
Tačiau naudodami šalto spaudimo sulčiaspaudę galite išgerti šių ingredientų sultis akimirksniu, o visa gamtos gėrybė iš karto pasieks Jūsų ląsteles. Sultims nereikia virškinimo – tai jau atlikta pašalinus netirpiąsias (nesuvirškinamas) skaidulas. Todėl poveikis prasideda iš karto – ir tikrai prasideda!
Beje, pakalbėkime apie „drambį kambaryje“ – skaidulas.
Tačiau patikėkite – kai valgote augalus, t. y. vaisius ir daržoves, gaunate daug skaidulų.
Ar žinojote, kad vaisiai ir daržovės turi dviejų rūšių skaidulas?
Tirpios skaidulos, kaip sufleruoja pavadinimas, tirpsta vandenyje. Netirpios – ne. Mūsų organizmui reikia abiejų rūšių, tačiau ląstelės pasisavina tik tirpias skaidulas. Netirpiosios ląstelių nemaistina – jų funkcija yra išvalyti žarnyną, tarsi šluota, pašalinant atliekas iš virškinimo sistemos. Jos – puikus vidinis valiklis, todėl jų mums tikrai reikia.
Vis dėlto, kai geriate sultis, netirpiosios skaidulos jau būna pašalintos. Čia ir kyla klausimų: daugelis žmonių išsigąsta, matydami, kaip visa ši „masė“, kitaip tariant, netirpios skaidulos, patenka į atliekų talpą. Jie sunerimsta, manydami, kad praranda kažką svarbaus. Dėl to nemažai žmonių mėgina panaudoti šiuos likučius kepiniams ar kitiems receptams, galvodami, kad tai tarsi „sulčių spaudimo šventasis gralis“.
Tai klaidingas įsitikinimas. Mus maitina būtent tirpiosios skaidulos.
Tirpiosiose skaidulose yra visi vitaminai, mineralai, antioksidantai ir naudingi druskų junginiai. Mūsų ląstelėms jos būtinos išlikti gyvybingoms!
Netirpiosios skaidulos netirpsta vandenyje – jos lieka nepakitusios ir keliauja per virškinamąjį traktą, sugerdamos skysčius, prisijungdamos prie kitų virškinimo liekanų ir galiausiai formuodamos išmatas, kurios pašalinamos iš organizmo. Toks yra jų darbas – jos yra mūsų vidinė šluota.
Netirpiosios skaidulos neturi nieko, kas tiesiogiai maitintų mūsų ląsteles. Nieko. Kaip jau minėjome – jų paskirtis yra „iššluoti“, o ne maitinti.
Ar šalto spaudimo sultyse yra tirpiųjų skaidulų?
Taip. Tirpiosios skaidulos yra tikrosios „gyvybės sultys“ – jos maitina ir stiprina mūsų ląsteles.
Todėl jei spaudžiate sultis ir matote, kaip visa netirpioji masė keliauja į atliekų talpą, nesijaudinkite. Žinokite, kad sultys, kurias gaunate iš šalto spaudimo sulčiaspaudės, yra grynos, natūralios ir tokios, kokias numatė gamta – sveikiausios planetoje.
Jūsų organizmui nereikia papildomai dirbti, kad pašalintų netirpiąsias skaidulas – tai jau padarė sulčiaspaudė.
Galite tiesiog gerti, o Jūsų ląstelės beveik iš karto panaudos visas maistines medžiagas.
Kadangi sultys išspaudžiamos lėtai – spaudžiant ir švelniai suspaudžiant ingredientus – jos ne tik pasižymi geresniu skoniu, bet ir gali būti laikomos stiklo buteliuose šaldytuve net iki 3 dienų.
Taip yra todėl, kad į šalto spaudimo sulčiaspaudę nepatenka oras, todėl sultys neoksiduojasi ir natūraliai išsilaiko ilgiau. Tai puiku, nes galite spausti sultis didesniais kiekiais.
Įsivaizduokite – nuperkate sezoninių vaisių ir daržovių vietiniame turguje ir iš anksto išsispaudžiate sultis visai savaitei! Tai puikus būdas maksimaliai išnaudoti produktus, sutaupyti laiko, pinigų ir pastangų.
Šalto spaudimo sultis galima ruošti iš anksto didesniais kiekiais ir laikyti šaldytuve – paruoštas, kai tik panorėsite.
Jos praturtins jūsų kasdienybę ir suteiks galimybę įtraukti į mitybą daugybę vertingų gamtos ingredientų.